Indukcijska ploča za kuhanje koristi elektromagnetnu energiju za zagrijavanje posude, dok je
ploča sama po sebi ostaje hladna. Ona radi tako što stvara elektromagnetno polje koje uzrokuje
kružne struje u dnu posude. Ove struje stvaraju toplinu koja se prenosi na hranu i posudu.
Indukcijska ploča za kuhanje je vrlo učinkovita jer gubi manje topline u usporedbi s drugim vrstama
ploča za kuhanje, što znači da se hrana brže zagrijava. Također je sigurnija jer se ploča sama po
sebi ne zagrijava i neće izgorjeti ako slučajno ostavite praznu posudu na njoj.
Indukcijske ploče za kuhanje su obično skuplje od drugih vrsta ploča za kuhanje, ali se mogu isplatiti
dugoročno zbog svoje učinkovitosti i sigurnosti. Međutim, važno je napomenuti da indukcijska ploča
za kuhanje zahtijeva posebne posude koje su dizajnirane za upotrebu na ovakvoj vrsti ploča, što
također može biti dodatni trošak.