Hladnjaci za vino

Hladnjaci za vino – kako odabrati hladnjak za vino

Kako odabrati hladnjak za vino

U posljednje vrijeme, pored uobičajenih kućanskih aparata, sve su popularniji i ugradbeni hladnjaci za vino. Pored toga što se vrlo lijepo uklapaju u moderni dizajn suvremenih kuhinja hladnjak za vino omogućuje i potpuno uživanje u okusu i aromi plemenitog pića.

Razmišljate o kupnji hladnjaka za vino, ali imate problema s odabirom funkcionalnog i atraktivnog modela? Kako se ne biste razočarali u kupovini, proučite kako se vaš hladnjak uklapa u vaš prostor i odgovara li vašim potrebama. Naš je članak posvećen rješenju ovih pitanja. Hladnjaci proizvođača Dunavox pravi su izbor a možete ih pronaći na našim stranicama: www.koracell.hr

Hladnjaci za vino moraju zadovoljiti kriterije kvalitetnog hlađenja i estetsku komponentu.

Način rada može biti različit: za dugotrajno odlaganje vina preporučuje se održavanje temperature od 10-12 ° C. Ako se planira poslužiti u brzu konzumaciju, čuva se u rasponu od 8 ° C do 18 ° C, ovisno o vrsti.

U hladnjaku se boce polažu vodoravno što je jako bitno kod korištenja plutenih čepova: kada je čep vlažan, on postaje nepropustan za zrak, i time sprječava da se vino pokvariti. U Dunavox hladnjacima za vino nalazi se posuda za vodu koja održava vlažnost i sprječava pluteni čep da se osuši. Boce s plastičnim čepovima nisu toliko zahtjevne: mogu se postaviti okomito.

Važna funkcija koju Dunavox hladnjaci imaju je zaštita od UV zračenja. UV zrake štetno djeluju na vino tako da ubrzavaju kemijske procese, uzrokujući štetu na vinu. Kako bi se spriječilo prodiranje agresivnih UV zraka, staklena vrata naših hladnjaka su otporna na ultraljubičasto zračenje.

Posebne konstrukcije polica izvedene su tako da omogućuju zaštitu boca od vibracija uslijed rada kompresora i time pružaju sigurnu pohranu vrhunskih vina tijekom dužeg razdoblja.

Prilikom odabira hladnjaka uzima se u obzir niz čimbenika kao što su tehničke specifikacije, značajke instalacije, dimenzije i druge kriterije. Hladnjake za vino možemo podijeliti u dvije osnovne skupine: samostojeći i ugradbeni modeli.

Samostojeći hladnjaci za vino

Bitna odrednica samostojećih modela je da ih nikako ne biste smjeli ugraditi u kuhinjski element. Naime samostojeći hladnjaci trebaju imati prostor za hlađenje. Ukoliko bi takav hladnjak ugradili u kuhinjski element, kompresor bi neprestano radio i na kraju bi se pregrijao i pokvario. Stoga je vrlo bitno naglasiti za koji prostor vam je potreban hladnjak.

Kada ste odredili vrstu hladnjaka, potrebno je znati koje su vam potrebe, tj. Za koliko boca vam je potreban hladnjak. Kod Dunavox modela prvi broj uvijek označava broj boca (0.75lit) koje možete smjestiti u hladnjak. Npr. model DXHF-28.88 je konstruiran za smještaj 28 boca od 0.75lit, dok drugi broj (88) označava volumen rashladne komore.

Kada ste odredili i kapacitet koji vam potreban sljedeća stavka je da odredite trebam li vam hladnjak sa jednom komorom za hlađenje ili hladnjak koji ima dvije komore za hlađenje.

Ako želite u jednom hladnjaku hladiti i crna i bijela vina, potreban vam je hladnjak sa dvije komore za hlađenje. Naime, bijelo vino se poslužuje na temperaturi od 8° C -12 ° C, dok crno vino 15° C -18 ° C. Dunavox u svojoj ponudi ima model i sa jedom i sa dvije komore. U hladnjacima sa jednom komorom uobičajeno možete podesiti temperaturu od 4° C -18°C. U modelima sa dvije komore, razlika između gornje i donje mora biti oko 6°C.

Kompletnu ponudu hladnjaka možete vidjeti u našem salonu u Koracellu, lokacije možete vidjeti na:  https://koracell.hr/kontakt/